Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nemám rád nucený poslech, a to čehokoli a kdekoli

Současná společnost si nějak zvykla na zbytečný hluk. V super- a hypermarketech vyřvává rádio (často příšerná Evropa2) nebo tematická cédéčka proložená upoutávkami na zboží, menší obchůdky vyndají reprák před dveře nebo ho mají napevno nad výkladem a vyřvávají celý den hudbu i nehudbu do ulice, jezdí tady spousta vytuněných aut (roura od kamen místo výfuku) s ještě vytuněnějšími řidiči, kteří si hrajou na pojízdné diskotéky. Po ulicích chodí mládež a vyhrává z chrastících mobilů, ve vozidlech veřejné dopravy se jim line ze sluchátek nepříjemný chrastivý a šustivý zvuk. A i když je nemálo lidí, kterým tohle všechno vadí a ztrpčuje život, nikdo s tím nic neudělá, politici se ohánějí slůvky "máme demokracii". No jakápak demokracie, když ten neustálý hluk poškozuje zdraví úplně všem (kromě nahluchlých a hluchých lidí)?

Kolikrát už v parlamentu neprošly zákony o hlukovém a světelném znečištění (svícení do nebe je další kapitola lidské blbosti)? A že příšerné techno rytmy (a jemu podobné primitivní minimalistické stáledokolaopakujícíse styly jako rap, hiphop a další, které ani neumím pojmenovat) dokážou ovlivnit psychiku a vyvolat agresivitu a změnit stav mysli, soudnost, reakci na vnější podněty - to nikdo neví? Kdyby se udělal celosvětový výzkum vlivu tuc-tuc-tuc na lidi, to by bylo nakonec řekvapení!

Proč myslíte, že je tolik dopravních nehod? Protože tupouni vytuněnci mají na plný koule v autě puštěný tuc-tuc-tuc a pak ani neslyšej sirénu policajtů/sanitky/hasičů, nebo jsou omámený a jedou kam nemají, zapomenou dát přednost, agresivně předjíždějí...

Jsou snahy omezovat spotřebu alkoholu, cigaret, drog. Proč se neomezuje konzumace škodlivé hudby-nehudby?

Ano, já jsem v tomto směru hudebně hodně zaujatý muzikant. A proto taky neposlouchám muziku neustále, plánovaně si na počítači z archivu mp3 něco pustím málokdy a sluchátka na uších vůbec nenosím, nepotřebuju diskmana ani přehrávač mp3 a tak tyhle technický hračky ani nevlastním. V práci jsem míval puštěné rádio Blaník, jako kulisu, aby trochu přehušilo hukot ventilátorů z počítačů. Nejraději mám rock (i tvrdší), normální popinu, jazz, klasiku, varhanní hudbu, můžu i country a folk. Prostě muziku kterou hrajou živí lidi na hudební nástroje, muziku, která má harmonii a melodii. To zblblí technaři a rapeři a hiphopíci nikdy nemůžou pochopit, protože zdegenerovali poslechem těch svých ohavností (a někteří též pobíráním drog). Pravda - pro ně je zase ohavnost to, co poslouchám já. Ale mě to aspoň neblbne mozek, naopak někdy propracovaná kompozice dokáže potěšit na duši (např. skladby od PinkFloyd, DireStraits, Eagles, Blue Effectu, Progresu 2...).

Tak jako odsuzuju hlučné technopárty, odsuzoval bych i hlučné rockpárty, kdyby měly probíhat stejně jako technopárty. Odsuzuju i megakoncerty na veřejných prostranstvích, kdy je kvůli nim taky dost lidí naštvaných (a to nejen kvůli hluku).

A tak provolávám:

"PRYČ S NADMĚRNÝM A ZBYTEČNÝM HLUKEM! PRYČ SE ZDRAVÍ ŠKODLIVOU NEHUDBOU!"

Autor: Pavel Jansa | pátek 6.1.2012 17:00 | karma článku: 35,70 | přečteno: 3235x
  • Další články autora

Pavel Jansa

Házejí nám klacky pod nohy, čím dál víc. Líbí se vám to?

Pročítání webu iDnesu je čím dál víc uživatelsky nepřítulné. Trend začal před několika lety a neustále se to zhoršuje, nějaký čtenářský komfort je tentam. Mně se to moc nelíbí, jak se s tím srovnáváte vy?

28.3.2016 v 13:30 | Karma: 24,22 | Přečteno: 1296x | Diskuse| Média

Pavel Jansa

Hybrid v Teplicích

Dnes 8.10.2014 se v Teplicích ve spolupráci s firmou ARRIVA Teplice s.r.o. a za účasti primátora Jaroslava Kubery konala předváděcí jízda hybridního trolejbusu. Akce nebyla nijak veřejně předem ohlášena a tak se jí kromě zástupců města, sdělovacích médií, představitelů společností Arriva a Škoda účastnila jen hrstka zasvěcených z řad nás šotoušů, tedy fanoušků veřejné přepravy a jejích vozidel silniční i kolejové, dieselové i elektrické trakce.

8.10.2014 v 16:30 | Karma: 12,36 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Pavel Jansa

“Kdybychom se dozvěděli pravdu, tak by se společnost zhroutila”

Takto přeložená věta zazněla z úst české dabérky folkloristky Kalifornské státní univerzity v Northridge, paní Sabiny Magliocco, Ph. D., na konci 8. a znovu na začátku 9. dílu 4. řady dokumentární série Vetřelci dávnověku, kterou vysílá kanál Prima ZOOM. Doufám, že česká verze věty přesně odpovídá originálu (nemám možnost si to ověřit, neb cizími jazyky nevládnu).

19.9.2014 v 22:00 | Karma: 22,54 | Přečteno: 2602x | Diskuse| Věda

Pavel Jansa

Jak znepříjemnit muslimákům pobyt v lázních?

Do diskuse pod jeden z protiislámských blogů Františka Kubáska "Co se mi na islámu příčí..." jsem minulý týden narychlo napsal pár vtipných bodíků, kterak se invazi muslimáků u nás v Teplicích pěkně po Švejkovsku bránit. Opakuji - VTIPNÝCH. A aby nezapadly v propadlišti diskusí, rozhodl jsem se je doupravit a zveřejnit. Vše je samozřejmě pořádná nadsázka, ale pokud se tím bude někdo inspirovat, nechť tak klidně učiní, ale na jeho vlastní riziko...

1.9.2014 v 10:10 | Karma: 23,28 | Přečteno: 1925x | Diskuse| Společnost

Pavel Jansa

Lepší zůstanou!

Tento týden skončí tato čtvrtá, štábem nepříliš zvládnutá, televizní soutěž. A v souvislosti s ní mě dnes napadla zajímavá myšlenka: co kdybychom princip této realityšou využili i někde jinde? Třeba v politice!

26.11.2013 v 17:00 | Karma: 9,39 | Přečteno: 1081x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1816x
Jsem sice "ajťák", však nikoli programátor, ale jen hardwarový technik a správce operačních systémů a sítí, navíc bez talentu na cizí jazyky. Momentálně pracuju manuálně na DPČ. Ač ovládám spisovnou češtinu, nejraději píšu hovorově, neboli "jak mi zobák narost". Muzikant a zpěvák, čtenář, divák filmů a seriálů, příležitostný komparsista, celoživotní ateista s přesvědčením o existenci mimozemšťanů a jejich návštěvách na Zemi v historii i současnosti. ----------------------------------------------------------------------

Large Visitor Globe