K zamyšlení

Snad to byly právě zmíněné velkolepé a tragické západy slunce, které inspirovaly samotářského královeckého filozofa Wolfa Meynerta k sepsání jeho monumentálního díla Untergang der Menschheit.

Můžeme si ho živě představit, jak putuje po mořském pobřeží, prostovlasý a ve vlajícím plášti, a zírá uchvácenýma očima do té záplavy ohně a krve, zažíhající víc než polovinu oblohy. "Ano," šeptá u vytržení, "ano, je už načase psát doslov k dějinám člověka!" A napsal jej.

Dohrává se tragédie lidského rodu, začal Wolf Meynert. Ať nás nemate jeho horečná podnikavost a technický blahobyt; to je jen hektická červeň na tváři organismu už poznamenaného smrtí. Nikdy lidstvo neprocházelo tak vysokou životní konjunkturou jako dnes; ale najděte mi jednoho člověka, který by byl šťasten; ukažte mi třídu, která by byla spokojena, nebo národ, který by se necítil ohrožen ve svém bytí. Uprostřed všech darů civilizace, v krésovském bohatství duchovních i hmotných statků se nás všech víc a víc zmocňuje neodbytný pocit nejistoty, tísně a nepohodlí. A Wolf Meynert neúprosně analyzoval duševní stav dnešního světa, tuto směsici strachu a nenávisti, nedůvěry a megalomanie, cynismu a malomyslnosti: jedním slovem desperace, uzavřel Wolf Meynert krátce. Typické příznaky konce. Morální agónie.

Otázka zní: Je a byl vůbec kdy člověk schopen štěstí?

Člověk jistě, jako každý živoucí tvor; ale lidstvo nikoliv. Celé neštěstí člověka je v tom, že byl nucen stát se lidstvem, nebo že se jím stal příliš pozdě, kdy byl už nenapravitelně diferencován v národy, rasy, víry, stavya třídy, v bohaté a chudé, ve vzdělaé a nevzdělané, v panující a porobené. Nažeňte do jednoho stáda koně, vlky, ovce a kočky, lišky a srnce, medvědy a kozy; zamkněte je do jedné ohrady a přinuťte je žít v tomto nesmyslném houfu, jejž nazvete Společenský Řád, a dodržovat společná životní pravidla; bude to nešťastné, nespokojené, fatálně rozklížené stádo, ve kterém se ani jeden boží tvor nebude cítit doma. To je celkem přesný obraz velikého a beznadějného heterogenního stáda, které se nazývá lidstvo. Národy, stavy, třídy nemohou natrvalo žít společně, aniž se navzájem tísní a překážejí si až do pocitu nesnesitelnosti; mohou žít navěky mimo sebe - což bylo možno jen tak dlouho, pokud byl svět pro ně dost velký - nebo proti sobě, v boji na život a na smrt. Pro biologické lidské celky, jako je rasa, národ nebo třída, je jediná přirozená cesta k homogenní a neporušené blaženosti: udělat místo jen pro sebe a vyhubit ty druhé. A to je právě to, co lidský ro opomenul včas vykonat. Dnes už je na to pozdě. Pořídili jsme si až příliš mnoho doktrín a závazků, kterými chráníme "ty druhé", místo abychom se jich zbavili; vymysleli jsme mravní řád, lidská práva, smlouvy, zákony, rovnost, humanitu a kdeco; vytvořili jsme fikci lidstva, které zahrnuje nás i "ty druhé" v jakési pomyslné vyšší jednotě. Jaký osudný omyl! Postavili jsme mravní zákon nad zákon biologický. Porušili jsme veliký přírodní předpoklad veškeré pospolitosti: že jenom homogenní společnost může být společností šťastnou. A toto dosažitelné blaho jsme obětovali velikému, ale nemožnému snu: vytvořit jedno lidstvo a jeden řád ze všech lidí, národů, tříd a úrovní. Byla to velkodušná hloupost. Byl to svým způsobem jediný úctyhodný pokus člověka vystoupit nad sebe sama. A na tento svůj svrchovaný idealismus doplácí nyní rod lidský svým nezadržitelným rozvratem.

 

Toto nejsou moje slova, ale slova jednoho z velikánů naší literatury, Karla Čapka. Zaujaly mě v knize Válka s mloky, kterou mám zrovna rozečtenu a kterou Čapek napsal před (považte!) 78 lety, v roce 1935. Kniha je samozřejmě stěžejním vyjádřením autorova odporu k tehdy nastupujícímu německému nacismu a fašismu, ale co je na ní zajímavé, je ta nadčasovost. Mnoho z toho, co Čapek cítil a vyjádřil před 78 lety, mnoho platí i dnes, což by znamenalo, že jsme se jako lidstvo za celou dobu nijak zvlášť nezměnili a neposunuli.
Jistě, technický pokrok od té doby byl obrovský, ale co ten společenský pokrok? V něm jsme ustrnuli?

Dokáže být vůbec někdy lidstvo šťastné?

Autor: Pavel Jansa | pátek 1.3.2013 16:00 | karma článku: 9,57 | přečteno: 424x
  • Další články autora

Pavel Jansa

Hybrid v Teplicích

8.10.2014 v 16:30 | Karma: 12,36

Pavel Jansa

Lepší zůstanou!

26.11.2013 v 17:00 | Karma: 9,39

Pavel Jansa

Máte chuť na teplý...?

16.12.2012 v 20:20 | Karma: 11,47

Pavel Jansa

UFO nad Proboštovem

27.6.2012 v 19:00 | Karma: 12,73

Pavel Jansa

Všechno nejlepší, Django!

2.5.2012 v 13:00 | Karma: 10,75

Pavel Jansa

Microsoft zase něco "vymikrosoftil"

26.4.2012 v 10:30 | Karma: 8,32

Pavel Jansa

Teče voda, teče... (fotoblog)

23.4.2012 v 17:00 | Karma: 14,85

Pavel Jansa

Kontrasty (fotomatiné)

13.4.2012 v 8:30 | Karma: 14,53
  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1816x
Jsem sice "ajťák", však nikoli programátor, ale jen hardwarový technik a správce operačních systémů a sítí, navíc bez talentu na cizí jazyky. Momentálně pracuju manuálně na DPČ. Ač ovládám spisovnou češtinu, nejraději píšu hovorově, neboli "jak mi zobák narost". Muzikant a zpěvák, čtenář, divák filmů a seriálů, příležitostný komparsista, celoživotní ateista s přesvědčením o existenci mimozemšťanů a jejich návštěvách na Zemi v historii i současnosti. ----------------------------------------------------------------------

Large Visitor Globe