Ani Macura, ani Rychtář, ani Martucci Ivetu doopravdy nemilujou

Protože kdyby ji doopravdy milovali, nedělali by to, co dělají, ale dovedli by jí do jedné z těchto dvou možných konečných variant. Protože s alkoholikem se nedá vyjednávat či ho nějak postupně chlastem udržovat, s alkoholikem jsou možné jen dva konce.

1) „Alkoholiku Iveto, chceš se léčit?“
„Nechci!“
„Fajn, tak tady máš několik lahví absinthu, koukej je rychle vyslopat, dostaneš otravu alkoholem a zemřeš.“
„Ale já nechci umřít!“
„Nechceš? Tak v tom případě je tady ještě druhá možnost:“

 

2) „Alkoholiku Iveto, bez odmlouvání se teď hned půjdeš léčit, nejdřív tě dají na detox a pak nastoupíš odvykací terapii a stane se z tebe za pár měsíců abstinující alkoholik. To znamená, že pak už se nesmíš dotknout chlastu, jinak se to bude všechno opakovat.“
„Ale já se nechci léčit!“
„Nechceš se léčit, nechceš umřít - tak to máš, holka smůlu. Soud tě zbaví svéprávnosti, seberou ti občanku a soudně ti nařídí léčbu a nikdo se nebude zajímat, že jí nechceš. Prostě tě tam zavřou a basta. A bez svéprávnosti ani nebudeš moct podepsat revers, takže zůstaneš v léčení po celou dobu tak dlouho, dokud nebude odvykačka dokončena.“
„Ale já nechci...“
„Nezájem! Pánové, chopte se jí!“

Nesleduju celej tenhle případ příliš pozorně, ale nějaký to povědomí o situaci mám, protože pár článečků jsem si k tomu už našel.
Každýmu musí bejt jasný, že varianta č. 1, tedy "zlatá dávka" nepřichází v úvahu, protože nejspíš by ten, kdo by jí Ivetě podal, šel bručet. Zbývá tedy jen varianta č. 2, mám dojem, že bude nutná ta radikálnější verze s nařízeným znesvéprávněním Ivety a léčbou z donucení soudu. Prostě tak, aby z toho pěnice nemohla vycouvat jejím oblíbeným propouštěním na revers.

Rychtář dělá chybu v tom, že Ivetu plynule zásobuje chlastem "aby měl od ní pokoj". Macura zase přestřelil ten výlet do Itálie. Hádají se, perou se, Martucci to z povzdálí pozoruje a komentuje. Vypadá to tak, že všichni dělají všechno proto, aby Iveta co nejdřív spontánně ukončila existenci na tomto světě. Pokud se tak stane, budou mít na její smrti podíl? Budou trestně odpovědní za neposkytnutí pomoci?

Autor: Pavel Jansa | pondělí 29.7.2013 12:20 | karma článku: 15,55 | přečteno: 1276x