Lepší zůstanou!

Tento týden skončí tato čtvrtá, štábem nepříliš zvládnutá, televizní soutěž. A v souvislosti s ní mě dnes napadla zajímavá myšlenka: co kdybychom princip této realityšou využili i někde jinde? Třeba v politice!

Logo VyVoleníFTV Prima, spol. s r. o.

Mohlo by to být přinejmenším velmi zajímavé zpestření našeho dění ve "vysokých kruzích". Posuďte sami:

1) Volba. V televizi si diváci v několika kolech vybírali, a zvolili vždy ze tří kandidátů jednoho účastníka hry.
Ve volbách si také v jednom či více kolech vybíráme ze stovek, desítek, či několika kandidátů ty, které posíláme do komunální, senátní, parlamentní či prezidentské hry. Takže Volby jako Volba, tady není co řešit.

2) Vstup. Po výhře ve Volbě se účastníci nejprve hromadně po několika dnech Volby a potom po jednom po každé další Volbě nastěhovali do Vily. V politice si nově zvolení kandidáti vyměňují místa za stoly úřadů, v lavicích senátu a sněmovny či na Hradě s těmi, kterým skončilo funkční období a odcházejí. Ti odcházející už nás zajímat nebudou, jsou mimo hru. Do hry nastoupili noví, plni elánu a předsevzetí, že udělají pořádnou šou. Takže po Vstupu máme nové hráče, kteří se zabydlují v pro ně novém prostředí. Fajn.

Ale teď to přijde:

3) Zúčtování. Při Zúčtování obyvatelé Vily každý týden označovali toho, koho mezi sebou nechtějí. Kdo měl nejvíc palců dolů, byl Zúčtovaným a jednou nohou na cestě ven z Vily, musel dva dny přemítat a vybrat si soupeře, se kterým se utkal v Duelu o přízeň diváků. V politice by na všech úrovních (komunál, parlament, senát) mohl probíhat obdobný proces, akorát že by palcujícími nebyli hráči, ale samotní voliči. Voliči by každý měsíc udělovali palce těm politikům, které už v politice nechtějí, a vytvořili by žebříček, dejme tomu pěti, nejméně žádaných politiků. Vypalcovaný politik by týden přemýšlel, kterého z ostatních nejvíc vypalcovaných politiků si vybere do Duelu. OK, máme prvnícho nechtěného politika!

4) Výzva. V den Výzvy si Zúčtovaný vybíral svého soupeře do Duelu, ten se stal Vyzvaným. Oba potom sbírali hlasy diváků, v Duelový den šli do studia "bojovat" v přímém přenosu o setrvání ve hře. Vítěz se vrátil do Vily, poražený šel domů. Zúčtovaný politik by si po týdnu přemýšlení zvolil svého Vyzvaného politika. Oba by se připravovali na jejich Duel, vysílaný taktéž jako vše ostatní v přímém přenosu. Získali jsme druhého nechtěného politika!

5) Duel. Do studia byli pozváni oba VyVolení, diváci hlasovali, ve studiu probíhala šou, jakýsi "boj" o místo ve Vile. Na závěr se spočítaly hlasy diváků a vítěz se vrátil mezi VyVolené. Politici ve studiu svedou zuřivý boj, plný vzájemného osočování, urážek a napadání za bouřlivého pískotu obecenstva. Voliči hlasují, komu z těch dvou ještě dají šanci na další měsíc. Poražený odchází z politiky bez nároku na honorář. Hurá, máme o jednoho škodiče méně!

Tyto poslední body 3), 4) a 5) by se tedy opakovaly každý měsíc po celé volební období. Zajistit technicky přímé přenosy a hlasování pomocí internetu a mobilních telefonu není dnes vůbec žádný problém, know-how na to existuje už dost dlouho.

Výsledkem celé této šou by bylo odejití špatně pracujících politiků z funkcí a spokojená aspoň malá část těch voličů, kteří by se hry aktivně účastnili.

 

P.S. Už od jinošských let jsem louskal mnoho sci-fi literatury a do dneška si sci-fi rád přečtu nebo se na něj dívám na obrazovce počítače.

Autor: Pavel Jansa | úterý 26.11.2013 17:00 | karma článku: 9,39 | přečteno: 1081x